Doğanın Engelli Bireyler Üzerinde Etkisi

Tarihten bugüne doğa, tedavi amacıyla insanlar tarafından kullanılmıştır. Bakım merkezlerinde kalan gerek ruhsal gerek zihinsel gerekse de bedensel engelli bireyler için de doğa ile bütünleşmeyi sağlayan çeşitli faaliyetler yapılmaktadır. Doğa ile iç içe olan engelli bireylerde stresin azaldığı, kendilerini daha iyi ve olumlu hissettikleri, iyileşme süreçlerinin hızlandığı ve sosyal çevreden soyutlanan bireylerin daha aktif hale geldikleri gözlemlenmiştir.

Tarihi kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Eski Mısırlı hekimler, zihinsel engeli olan bireylerin bahçelerde yürüyüş yapmalarını tavsiye etmişlerdir. Bitkilerin iyileştirici özelliğinin yanı sıra doğanın renk tonları, tertemiz havası insanın ruhuna iyi gelmektedir. Bu noktada doğa, iyileştirici olması yönüyle yıllar boyunca terapi amacıyla kullanılmıştır. Konuyla ilgili yapılan araştırmalarda hastanelerde kalan ve doğa ile etkileşim halinde olan hastaların ameliyat sonrasında daha hızlı iyileştikleri, ağrılarının diğerlerine göre daha az olduğu, buna bağlı olarak da daha az ağrı kesici kullandıkları görülmüştür.

Doğanın Adresi: Hanedan Bakım Merkezi

Dokunma, görme, koklama duyularının yanı sıra kas ve eklemleri güçlendirmesi noktalarında “fiziksel fayda”; huzur hissi vermesi, olumlu düşünceleri desteklemesi, özgüven ve bağımsızlık uyandırması, rahatlatması yönleriyle “psikolojik fayda”; sosyal uyumu artırması, iletişim becerilerini güçlendirmesi noktalarında da “sosyal fayda” sağlayan doğa, engelli bireyler için oldukça önemlidir. Hobi bahçesi, kamelyaları, doğa içerisindeki spor alanları, engelli bireylere uygun peyzaj tasarımı ile Özel Hanedan Bakım Merkezi, tarihten bugünlere uzanan “doğa ile tedavi” yöntemini önemseyerek engellilerin iyileşme sürecine katkıda bulunmaktadır.

Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.