Bipolar Bozukluk Nedir?

Bipolar bozukluk ya da diğer adıyla manik depresif bozukluk iki uç durumu ifade eden psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Duygudurum bozukluğu olarak da bilinen bu rahatsızlık, duygusal iniş ve çıkışları ifade eder. Duygusal çıkışlar mani ya da manik, inişler ise depresyon şeklinde ortaya çıkar.

Bipolar bozukluğun mani dönemlerinde kişiler enerjik, hareketli, hızlı konuşan, riskli kararlar veren bir yapıda olabilir. Ayrıca bu hastalık bireylerin gün içi aktiviteleri, uyku düzeni gibi durumlarına da etki eder. Manik dönemde kendisini hiperaktif ve aşırı mutlu hisseden bireyler, depresif dönemde dış dünyaya kendisini kapatabilir ve intihar meyli gösterebilir. Ruh halindeki bu keskin değişimler kişinin muhakeme gücü ve düşünme kabiliyetini olumsuz yönde etkiler.

Beyindeki kimyasal dengesizlik, genetik faktörler ya da stres, travma gibi tetikleyici unsurlar bipolar bozukluğun nedenleri arasında sıralanır. Bipolar semptomlarında kişilerin duygudurumundaki değişiklikler göz önünde bulundurulmalıdır. Mani ve depresyon döneminin yanı sıra karma dönemde her iki atağı da yaşayabilen bireylere tanı koyulabilmesi için uygun sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Bipolar Bozukluk Tedavi Edilebilir Mi?

Duygudurum bozukluğu olarak bilinen bipolar bozukluk henüz tam anlamıyla tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Kişilerin hayatı boyunca devam eden bu hastalığın kontrol altına alınabilmesi için sürekli kontrol edilmesi ve düzenli ilaç kullanımı çok önemlidir. Ayrıca kişilerin sosyal hayata adapte olabilmeleri, günlük yaşamdan kopmaması için çeşitli aktivitelere katılımının sağlanması ve psikolojik olarak desteklenmeleri onların hayatına olumlu etki eder. Bu noktada kontrol, düzenli ilaç kullanımı, aktivite, psikolojik destek vb. birçok alanda engelli bireyleri destekleyen ve onların bakım hizmetlerini 7/24 sağlayan Özel Hanedan Bakım Merkezi her zaman engelli bireylerin yanında olmaktadır.

Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.