Engelli Bireyler Üzerindeki İyileştirici Güç: Müzik

Müzik, asırlar boyunca farklı ülkelerde hayatın pek çok alanında insanların hayatına etki eden önemli bir parçadır. Birçok kültürde insanların hayatına dokunma, farklı bir dilde olup anlaşılmasa dahi içerdiği duygusuyla evrensel bir yapı kazanmış ve tedavi aracı olarak kullanılmıştır.

İnsanoğlunun duygularını aktarma aracı olan müzik, gerek ruhsal gerek bedensel gerek de duygusal noktada onların hayatına birçok katkı sağlamaktadır. Müziğin insan sağlığı üzerine olan etkilerini araştıran bilim insanları, insanın organizmasını etkilediğini ve bu yönüyle müziğin bir psikofizyolojisinin var olduğunu ortaya koymuşlardır. Özellikle ruhsal engelli bireylerde kullanılan müzik daha önceki dönemlerde olduğu gibi Osmanlı Döneminde de şifahanelerde tedavi yöntemi olarak kullanılmıştır. Hatta kişinin rahatsızlığına göre kullanılan musiki makamlarının birbirinden farklı olduğu da kaynaklarda geçmektedir.

Yapılan araştırmalarda depresyon, şizofreni, Alzheimer, hamilelik, doğum, kanser gibi birçok durumda müziğin etkileri araştırılmış ve iyileşme sürecine katkı sağladığı gözlemlenmiştir. Bu bağlamda Özel Hanedan Bakım Merkezi de engelli bireylerine müziğin iyileştirici gücünü sunmaya devam etmektedir.

Hanedan’da Müzik…

Kötü hislerin ve hoş olmayan seslerin önüne geçen müzik, kalp atışını düzenler; kan basıncını, nabzı ve insanın nefes alıp vermesini etkiler; stres kaynaklı hormonları dengeler; kasların gerilimini azaltarak beden hareketlerinin gelişmesini sağlar; endorfin düzeyinin yükselmesine katkıda bulunur. Bütün bunların bilincinde olarak Özel Hanedan Bakım Merkezi, düzenli olarak engelli bireylerine halk eğitim aracılığı ile müzik kursunu sunar; ayrıca gün içerisinde engelli bireylerin bulunduğu katlarda farklı makamlarda müzikler dinleterek onların iyileşme süreçlerini destekler.

Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.